Zaštita intelektualnog vlasništva (patent) i popunjavanje patentne prijave

Trezor bh. inovacija je 17. i 18. 02.2021. godine, održao drugu u nizu edukaciju “Zaštita intelektualnog vlasništva (patent) i popunjavanje patentne prijave” u sklopu šestodnevnog online treninga o patentiranju i crowdfundingu.    

Drugom treningu prisustvovalo je 20 učesnika i učesnica, zainteresovanih za patentiranje.   

Prisutnima se prvo obratila Nađa Zubčević, projektna menadžerica u Centru za promociju civilnog društva, a potom i predavač Tarik Kapić, evropski patentni zastupnik, te  generalni direktor advokatskog društva BOVARD sa uredima u Bernu, Bienneu i Neuchatelu u Švicarskoj. Tarik je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ali živi u Švicarskoj od 1993. godine. Magistrirao je inžinjerstvo na Švicarskom saveznom institutu za tehnologiju u Lozani i postdiplomski studij (Master of Advanced Studies) iz prava intelektualnog vlasništva na Švicarskom saveznom institutu tehnologije u Zurichu. Aktivan je  u švicarsko-bosanskim udruženjima i trenutno je predsjednik upravnog odbora „i-platforme“ – Dijaspora za razvoj Bosne i Hercegovine, koja se bavi razmjenom znanja između bosanskohercegovačke dijaspore u Švicarskoj i građana i građanki u Bosni i Hercegovini.

Tokom ove dvodnevne edukacije učesnici i učesnice su imali priliku čuti više o značenju intelektualnog vlasništva i osnovnim pojmovima poput patenta, izuma, šta se može patentirati, a šta se ne može patentirati, kako bi se učesnici i učesnice mogli/e bolje upoznati sa osnovnim informacijama. Također, korak po korak je objašnjen proces pisanja patentnih prijava, te su učesnici i učesnice dobili/e priliku da čuju kako pisanje patentne prijave izgleda iz prve ruke.

„Zanimljiva činjenica jeste ta da je Kina velikim dijelom zaslužna za napredak u oblasti patentiranja i u posljednjih 10 godina Kina je imala 30 miliona patentnih prijava“, istakao je Kapić.

Također, važno je navesti da je u 2010. godini izmišljeno više stvari nego u cijelom svijetu do te iste godine, a lijepo je znati i s ponosom reći da izumitelji i izumiteljice iz Bosne i Hercegovine imaju svoje mjesto u ovim statističkim podacima“, naveo je Kapić.

Šta je dobar patent i da li će on imati uspjeha?

„To se nikad ne zna i jako je teško unaprijed reći da li će nešto biti uspješno ili ne. Jedan od primjera je pizza distancer, koji je naizgled jedna obična i „bezazlena“ inovacija za koju bi većina rekla da neće doživjeti uspjeh, međutim pizza distancer se danas masovno proizvodi i koristi. Navodno je na tu ideju došao beskućnik u Americi, koji je sada multimilioner“, naveo je Kapić i dodao „Coca-Cola je prvi recept patentirala još davne 1893. godine. Za promijenjeni recept nikada nije podnesena prijava patenta, te se isti čuva preko 100 godina kao poslovna tajna. Patent može trajati maksimalno 20 godina. Da je Coca-Cola patentirala svoj novi recept, do sada bi njihov patent istekao i svi bi mogli slobodno proizvoditi Coca-Colu.“

Jedan od uvjeta za zaštitu izuma patentom je da izum mora imati inventivni nivo, šta zapravo znači inventivni nivo?

„Inventivni nivo je, zapravo, kriterij koji Vam kaže da li je Vaš izum objektivno kvalitetan u odnosu na stvari koje već postoje kao stanje tehnike, odnosno ono što poredi Vaš izum sa stanjem tehnike koje već postoji i da li ste vi to stanje tehnike zaista poboljšali“, naveo je Kapić.

Na kraju prezentacije prikazana je struktura patentne prijave gdje su učesnici i učesnice edukacije mogli/e samostalno kreirati patentnu prijavu i naučiti šta je struktura patentne prijave, koji su elementi prijave, kako se piše opis izuma, koje su vrste objava kao i mnoge stavke koje su bitne prilikom kreiranja same patentne prijave. Također, važno je naglasiti da su patentni zahtjevi srce patentne prijave.

Koji su savjeti za osobe koje pišu patentne zahtjeve?

Prilikom pisanja patentnih zahtjeva, jako je bitno da ne budete specifični prilikom korištenja određenih termina.

Primjeri: Ako imate neki patent vezan za čašu, nećete koristi termin “čaša” jer ćete na taj način vaš patent ograničiti samo na čašu. Bolje je da koristite termin “posuda za tečnost”.  Ako imate neki patent vezan za pumpu, nećete koristiti termin “pumpa”, nego “uređaj za pumpanje zraka”.  Ako imate neki patent vezano za stolicu, nećete koristiti termin “stolica”, nego “predmet za sjedenje”.

Također, jedan od savjeta jeste da ukoliko je neki izum struktura, a ne dimenzija – ne pišete dimenzije na crtež. To je štetno i dovodi do smanjenja obima zaštite.

Odgovore na sva postavljena pitanja tokom edukacije, kao i cijelu edukaciju, možete pronaći na sljedećim linkovima:

Popunjavanje patentne prijave I dio

Popunjavanje patentne prijave (II dio)

Također, ukoliko želite da aplicirate za grant kako bi zaštitili Vašu inovaciju, više informacija možete pronaći OVDJE. 

24. i 25.02.2021. godine nastavljamo sa treningom, a sljedeća tema je Prijave patenta u inozemstvu i PCT. Trening će voditi Elvedin Pandžić, dugogodišnji saradnik i sekretar Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, iz Odjela za patente.

Pridružite nam se:

Prijave patenta u inozemstvu i PCT (I dio)

24.02.2021. godine od 09:00 – 15:00h

https://us02web.zoom.us/j/83723167405

Meeting ID: 837 2316 7405

Prijave patenta u inozemstvu i PCT (II dio)

25.02.2021. godine od 09:00 – 15:00h

https://us02web.zoom.us/j/81440016886

Meeting ID: 814 4001 6886

Nakon ove edukacije, održat će se i posljednja edukacija u sklopu šestodnevnog treninga – „Crowdfunding“, 27.02.2021. godine od 09:00 – 15:00h.  

Budite slobodni da nam se obratite putem e-maila:  nada.zubcevic@cpcd.ba ukoliko želite da Vam pošaljemo pristupne linkove za edukacije.   

Pridružite nam se i zajedno upalimo svjetlo inovacija!