Veliki uspjeh inovatora iz BiH na izložbi u Kini

Tekst i fotografije preuzeti sa www.rtvbn.com

Inovatori iz Bosne i Hercegovine su sinoć u Kunšanu u Kini dobili brojna priznanja na završenoj 8. Međunarodnoj izložbi inovacija.

Posebno priznanje Udruženja inovatora Saudijske Arabije – figurativnu geometrijsku kreaciju Lejle Alktani, doktorice nauka u oblasti likovnih umjetnosti dobile su učenice Unsko-sanskog koledža u Bihaću Amina Hajdarević i Jasna Nuhić koje su predstavile uređaj za pretvaranje otpada od plastike u naftu.Od domaćina izložbe, Kineskog udruženja inovatora, dobile su srebrenu medalju.

Takođe, srebrene medalje dobili su i Zoran Dujaković iz Banjaluke za detekcioni sistem za stalnu i terensku detekciju osoba, životinja i predmeta, bez rizika za vodiča i za psa te Branko Milićević iz Posušja koji je predstavio masku za zavarivanje s okruglim oknom promjenjivih boja.

Posebno priznanje pripalo je inovatorki Belmi Selimović iz Sarajeva za inovaciju za donje rublje sa štitnikom za genitalne organe.Kocke za zaštitu od riječnih poplava, čiji su autori Sanel Alagić iz Bugojna i Mevlin Hadžiosmanović iz Visokog nagrađene su bronzanom medaljom.

Medalje su dobili i stomatolog Džemal Muftić za implant za produžavanje korijenskih kanala u zubima, zatim Sašenko Sadiković iz Ljubuškog za padobran za obuku početnika te Senad Šećerbegović za sigurni skejtbord.

Značajna svjetska priznanja dobio je generalni sekretar Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine i direktor Svjetske federacije inovatorskih organizacija Husein Hujić, saopšteno je iz Asocijacije inovatora BiH.