USPJESI ZA PONOS: Najplodniji tjedan Asocijacije inovatora BiH od postanka, 1994…

Tekst i fotografije preuzeti sa www.pogled.ba

Sa šest inovacija, predstavljenih tijekom tri dana u Poljskoj i Češkoj, bh. inovatori su osvojili čak 15 priznanja.

U dva susjedna grada Katovice-Trinec,  23. lipnja, u rudarskoj oblasti Šlezija, prvi u Poljskoj drugi u Češkoj, bh. inovatori su samo za tri dana, 16-22. lipnja predstavili šest inovacija i „zaradili“ – 15 priznanja.

Čak tri zlatne medalje dobio je Posušak Ivan Milićević, strojarski inženjer, za inovaciju „injekcija bez vidljive igle“! Dvije je dobio od organizacionih odbora, a treću od Politehničkog univerziteta u Bukureštu. Vrijedno je istaći čime se rukovode na ovom Univerzitetu kada odabiru kome dodijeliti priznanje: „za izvanredno dostignuće u inovatorstvu, kroz posvećenost i upornu želju za pomicanjem granica u onome što može biti ostvareno putem znanosti i tehnologije“! Tu je i ne toliko poticajna koliko izazovna službena deviza Univerziteta: „Kroz trnje do zvijezda“.

Dvije zlatne medalje dobio je dr. sc. Fikret Alić, profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzl, za „nano-magnetički filter fluida“.
Zlatnu medalju bukureštanskog univerziteta dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, za vodilicu lanca ručne motorne pile, koja ne koristi mašinsko ulje. Sadiković je dobio i srebrene medalje u ova grada.

Srebrene medalje u Poljskoj dobili su Borko Babalj, iz Trebinja (naočale s lećama bez okvira i bez krila za držanje na ušima) i Josip Gujić, Kakanj (držač za poravnavanje knjiga na policama), dok su u Češkoj nagrađeni brončanim medaljama.
Zoran Kutle iz Širokog Brijega dobio je srebrenu medalju u Češkoj, a brončanu u Poljskoj, za višečlanu spiralnu oprugu.
Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine dobila je počasnu diplomu u Trinecu, zbog predstavljanja inovacija svojih članova na izložbi „Invent-Arena“.

Možda bi se pod rednim brojem 16. bh. uspjeha na ovim izložbama mogla uvrstiti činjenica da je Svjetsku federaciju inovatorskih organizacija, IFIA, predstavljao njen direktor Husein Hujić, koji obavlja dužnost generalnog tajnika bh. Asocijacije.