Pune ruke medalja, zlata i srebra: Bh. inovatori ‘razvalili’ na svjetskoj izložbi inovacija ‘Arca’

Zagreb, 18. oktobra – I na sedmoj ovogodišnjoj svjetskoj izložbi inovacija, „Arca“, završenoj u Zagrebu, nagrađena je zlatnom medaljom inovacija „Smanjenje emisije CO2 u procesu proizvodnje cementa i sode“ tuzlanskog istraživačkog kvarteta! Sva četvorica autora su tehnolozi: prof. dr. sc. Zehrudin Osmanović; doc. dr. sc. Nedžad Haračić; mag. sc. Nisad Avdić i Damir Mulamehmedović, B. tehnol.

Jedinstvenu srebrenu medalju dobila je magistrica građevinskih nauka, koja je ovo zvanje stekla u SAD, Sarajka Dragana Janković, za svoj komplementarni dvočlani opus – „Cilindrična alatka za brušenje i poliranje tankih uzoraka” i „Kalup za izlijevanje tankih uzoraka“. Nije nužno biti čovjek od visokih nauka pa naslutiti koja je vrijednost ovih inovacija, kada se zna kakav je to „tanki uzorak“: radi se o pločicama dimenzija 20 x 10 x 1 mm izrađenim od – betona!

Srebro je dobila još jedna magistrica, ovog puta ekonomskih nauka, Amra Halilović, također iz Sarajeva, za „Elektro-roletnu za zaštitu od insekata i glodara“. Nema potrebe pojašnjavati više od onog što se kaže naslovom i srebrenom medaljom.

Srebro je dobio i Milan Karamatić, iz Posušja, za „Alatku za branje voća sa viših grana“. Nije baš „visoko-naučnog“ zvučnog imena ova inovacija, mada je autor visoko obrazovni konstruktor mašinske struke, ali pravi voćari, bili i hobisti kao što je njen autor, znaće procijeniti njenu upotrebnu vrijednost. Znaće procijeniti i upotrebnu vrijednost „Ručnog berača šipurka“ svako ko je brao plodove sa trnovitih grančica „pasje ruže“, kako upućeni nazivaju šipurak.

Jedan od najplodotvornijih i najnagrađivanijih bh. inovatora, Ljubušak Sašenko Sadiković, takođe je dobio srebrenu medalju, ovog puta za inovaciju koja ublažava olujne bočne udare sa strana, prilikom spuštanja aviona duž slijetne piste. Ovi vjetrovi dostižu brzinu i do 250 km/h!

Ljubitelji životinja dali bi vjerovatno veće priznanje od bronzane medalje, kojom je nagrađena Amrina sestra Elma Selimbašić, studentica iz Kladnja; ona je izumila „Uređaj za liječenje i zaštitu životinja na daljinu“. Zna li se da se svi medicinsko-zaštitni elementi prenose dronom, „zagonetka“ je napola riješena. Međutim, pravu ocjenu daće najveći svjetski stručnjaci iz Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva, kojoj je Elma podnijela prijavu za priznanje patenta!

Žiri je pažljivo procjenjivao svako slovo, doslovno!

„Arca ‘21“ – štand Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine

Kalup za izlijevanje tankih uzoraka