„POLOVIČAN“ USPJEH BH. INOVATORA

Prelog, 5. jula – Moglo bi se reći da su članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine ostvarili „polovičan“ uspjeh, na završenom 12. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, poljoprivrednoj mehanizaciji i ekologiji, „Agro-Arca“, održanom u Prelogu, kod Varaždina. „Polovičan“, pod navodnicima, jer su nagrađene „samo“ tri od predstavljenih sedam inovacija.

Zlatnu medalju dobila je Meliha Klopić Murtić, iz Cazina, za biološki „Čvrsti šampon za jačanje korijena kose, dok su srebrene medalje dobili prof. dr. sc. Zehrudin Osmanović, doc. dr. sc. Nedžad Haračić, mag. sc. Nisad Avdić i dipl. inž. Damir Mulamehmedović, tehnolozi-istraživači iz Tuzle, za „Metodu integracije procesa za proizvodnju cementa i sode u cilju smanjenja emisije CO2“ i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, za „Netopivi fišek za sladoled“.

Ostale četiri inovacije nagrađivane su na ranijim izložbama „Agro-Arca“, a ovog puta su predstavljene izvan konkurencije, s namjerom da se za njih zna i u Međimurskoj županiji, poznatoj upravo djelatnostima koje promovira „Argo-Arca“ – poljoprivreda, prehrambena industrija, poljoprivredna mehanizacija i ekologija. Ostvareni su očekivani poslovni kontakti, a na autorima tih inovacija je da pregovaraju i ugovaraju moguću saradnju.

Štand BiH sa zanimanjem su posjetili brojni gosti, među kojima Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Vlade Hrvatske, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor Sveučilišta u Zagrebu i dr.