Pisanje projektnog prijedloga

Trezor bh. inovacija je 19.05. i 20.05.2021. godine, održao dvodnevnu edukaciju „Pisanje projektnog prijedloga“ za inovatore, inovatorice i predsjednike/ce udruženja inovatora i inovatorica.

Prisutnima se prvo obratila Nađa Zubčević, projektna menadžerica u Centru za promociju civilnog društva, a potom i predavač Almir Paočić diplomirani ekonomista, dugogodišnji edukator na temu „Pisanje projektnih prijedloga za domaće i EU fondove i upravljanje projektima“ i autor knjige „Kako napisati projektni prijedlog i voditi projekat“.

Almir je na dvodnevnoj edukaciji nastojao približiti teme kroz praktične savjete i izvode iz projekata koji su uspješno realizovani. Učesnici i učesnice su imali/e priliku upoznati se s uvodom u projektni menadžment, naučiti kako izgleda projektni ciklus i koje su faze projektnog ciklusa. Također, Almir je kroz primjere prikazao kako izgleda faza implementacije i evaluacije, te detaljno objasnio kako napisati projektni prijedlog.

Šta je zapravo projektni prijedlog?

„Projekat je vremenski određena aktivnost sa određenim budžetom, organizovana s ciljem ostvarenja nekog rezultata, a projektni prijedlog je dokument koji pišemo i kojim nudimo rješenje za neki problem koji smo uočili“,  objasnio je Almir.

Kako kreirati analizu zainteresovanih strana – Stakeholdera?

„Prilikom razvoja projektne ideje, projektni tim treba pristupiti identifikaciji i mapiranju svih zainteresovanih strana koje će imati bilo kakav uticaj na projekat. Ono što je potrebno znati prilikom identifikacije zainteresovanih strana, jeste to da ne moraju sve strane biti direktno uključene u sam projekat. Prema tome, svi oni koji žele ili mogu pozitivno ili negativno uticati na realizaciju projekta, moraju biti identifikovani, te mora biti poznata strategija djelovanja prema tim stranama. Analiza zainteresovanih strana doprinosi održivosti projekta“, naveo je Almir.

Aktivni pozivi

U Bosni i Hercegovini dostupni su brojni fondovi iz domaćih i stranih izvora, za razvoj raznih aktivnosti i programa. Međutim, evidentan je nedostatak znanja u ovoj oblasti kako za pisanje tako i za vođenje projekata. It tog razloga, ovakve i slične edukacije, neophodno je realizirati, kako bi što više sredstava plasirali u BiH i kako bi inovatori i inovatorice mogli da obezbijede neophodna sredstva za plasiranje njihovih inovacija na tržište.

Kada su u pitanju poticaji za inovatore/ice, spomenuto je Ministarstvo civilnih poslova i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta koje jednom godišnje objavljuje pozive za pticaje.

Ne planirati znači planirati neuspjeh“ – zaključak je dvodnevne edukacije, održane putem Zoom platforme.

Trezor bh. inovacija je projekat kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Islamska razvojna banka.