PET ZLATNIH BH. INOVACIJA U NIGERIJI!

Port Harkurt (Nigerija), 1. maja – Lijepa prvomajska čestitka, sa malim zakašnjenjem, stigla je bh. inovatorima iz Nigerije: pet članova Asocijacije inovatora BiH dobilo je pet zlatnih medalja za pet inovacija koje su predstavili na međunarodnoj izložbi u dvomilionskom gradu Port Harkurt (Harcourt), završenoj 28. aprila!

Nagrađeni inovatori i inovacije, damama prednost: Cazinjanka Meliha Klopić Murtić, magistrica bioloških nauka, prvi put je predstavila, i odmah zlatnom medaljom ovjenčana za „Čvrsti šampon za jačanje korijena kose“, te njena kolegica po naučnom zvanju Sarajka Nađa Zubčević, za „Antibibakterijsku dasku za toalet“.

Nagrađena su dvojica inovatora iz Trebinja – Borko Babalj (Voćni sok za otapanje glutena) i Dragan Spaić (Termos-košnica). Još je jedna zlatna inovacija premijerno izložena iz Hercegovine: „Antivirusna maska“, autora Sašenka Sadikovića, iz Ljubuškog.

Prilika je kazati da Asocijacija inovatora BiH, redovnim promocijama bh. inovacija u svetskoj konkurenciji, predstavlja avangardnog glasnogovornika bh. privrednog potencijala i, istovremeno, pouzdanog promotora BiH kao zemlje u kojoj djeluju kreatori tehničko-tehnoloških inovacija upotrebljivih širom svijeta. Nedavno je to potvrdila i dr. Eniola Ajayi, ambasadorica Nigerije u Mađarskoj:

„Za mene je velika čast biti akreditiran nerezidentni ambasador u Bosni i Hercegovini. Privredna saradnja naše dvije zemlje je veoma obećavajuća. Mnogo je zajedničkih interesnih tačaka i mogućnosti za saradnju.“.

Antivurusna maska Sašenka Sadikovića

Nigerija je, po prirodnim bogatstvima, uključivo naftu, jedna od najbogatijih afričkih zemalja, a u vlastitom razvoju najveću pažnju posvećuje inventivnosti svojih građana:  ovo je ured predsjednika Nigerijskog udruženja za kreativnost, inovacije i promociju inovacija (OCIIP Nigeria)