PET INOVACIJA – PET NAGRADA!

Odličan rezultat bh. inovatorica u Seulu!

Seul, 20. avgusta – Medaljama je nagrađeno svih pet inovacija, koje su članice Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine predstavile na 24. Seulskoj međunarodnoj izložbi radova inovatorica.

Zanimljivo je da su obje zlatne medalje pripale sestrama, Amri Selimbašić Halilović, magistrici ekonomskih nauka i Elmi Selimbašić, iz Kladnja! Amra je predstavila „Električni zastor protiv insekata i glodavaca“ a Elma „Dron za vođenje i zaštitu životinja na daljinu“. Ovo je prvi put da su dvije sestre izlagale zajedno na nekoj svjetskoj izložbi, otkako Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine sudjeluje na svjetskim izložbama, od 1995.

Zanimljivo je i to da su nagrađene obje inovacije magistrice građevinskih nauka Dragane Janković iz Sarajeva: srebrenu medalju dobila je za „Cilindrični alat za brušenje i poliranje tankih uzoraka”, a bronzanu za „Kalup za izlijevanje tankih uzoraka”. Pod „uzorkom“ se podrazumijevaju betonske pločice tanje od milimetra!

Inovacija „Čvrsti biljni šampon za osjetljivo vlasište“, autorice Melihe Klopić Murtić, iz Cazina nagrađeja je bronzanom medaljom.

Sve četiri inovatorice su podržane od strane Centra za promociju civilnog društva kroz projekat “Trezor bh. inovacija”.

A. Selimbašić Halilović: Električni zastor protiv insekata i glodavaca

E. Selimbašić: Dron za tretiranje i zaštitu životinja na daljinu

D. Janković: Cilindrični alat za brušenje i poliranje tankih uzoraka

D. Janković: Kalup za izlijevanje tankih uzoraka

M. Klopić Murtić: Čvrsti biljni šampon za osjetljivo vlasište