Osam zlatnih medalja za bh. inovatore na “Sedmici inovacija” u Maroku

Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine predstavili su deset inovacija i nagrađeni su sa osam zlatnih medalja i dva specijalna priznanja na “Sedmici inovacija IWA”, koja je završena prošle sedmice u glavnom gradu Maroka.

Ovo je jedan od najvećih uspjeha BiH u svjetskoj konkurenciji inventivno-tehničkog stvaralaštva, konkretno na izložbama inovacija, na kojima AIBIH sudjeluje od 1995. godine.

Mladi bračni par Halilović iz Kladnja, prvi put je zajedno predstavio svoje inovacije na nekoj izložbi izvan BiH – Amra Halilović predstavila je „Električni zastor protiv insekata i glodavaca“, a Avdo Halilović „Set za spašavanje putnika u saobraćajnim nesrećama“.

Sarajka Dragana Janković pozlaćena je za inovacije u domenu laboratorijskog ispitivanja kvaliteta betona, konkretno za „Cilindrični alat za brušenje i poliranje tankih uzoraka” i za „Kalup za izlijevanje tankih uzoraka”.

Meliha Klopić Murtić iz Cazina nagrađena je za „Čvrsti biljni šampon za osjetljivo vlasište“. Zlatne medalje za obje svoje inovacije dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, jednu za „Zaštitna masku protiv Kovid-19“, a drugu za „Netopivi fišek za sladoled“.

Elma Selimbašić iz Kladnja nagrađena je za „Dron za traganje i zaštitu životinja na daljinu“.

Bh. naučna zajednica obogaćena je posebnim priznanjem za „Metodu integracije procesa za proizvodnju cementa i sode u cilju smanjenja emisije CO2“, čiji su autori tuzlanski tehnolozi prof. dr. sc. Zehrudin Osmanović, doc. dr. sc. Nedžad Haračić, mag. sc. Nisad Avdić i dipl. inž. Damir Mulamehmedović.

Posebno priznanje dobio je i Husein Hujić, jedan od osnivača, danas generalni sekretar Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine i direktor Svjetske federacije inovatorskih organizacija za, kako je naznačeno u diplomi, “vodeću ulogu u seriji uspjeha inovatora Bosne i Hercegovine i za njegovu primjernu kooperaciju na planu promocije inovatorstva i inovatora širom svijeta”.

Preuzeto sa: BHRT