Održana prva Kick-off konferencija “Trezor bh. inovacija”

Pet mladih inovatora/ica podijelilo svoje životne priče

“Nismo rođeni da budemo uspješni, nego da radimo na sebi kako bismo to postali”, zaključak je prve Kick-off konferencije „Trezor bh. inovacija“ održane u Sarajevu, 28.09.2020. godine u Hotelu Hills.Konferenciji je prisustvovalo ukupno 24 učesnika/ce koji su imali priliku upoznati čak pet govornika/ca, mladih inovatora/ica koji su potpuno predani svom radu. Govornici/ce su podijelili svoju životu priču, svoj put u kreiranju inovacija 💡i kako to oni pokušavaju iznaći rješenja za probleme današnjice.

▶️Almedin Beganović, jedan od najmlađih govornika, koji ima samo 19 godina, sa svojom ekipom kreirao je TraceBrace, prvu SOS narukvicu namijenjenu prevenciji nasilja nad ženama i djecom. Uz kreiranje i predstavljanje novih proizvoda, Almedin i njegov tim pokazali su umijeće i na Microsoftovom takmičenju, pokrenuli su Makerspace u Tuzli, kao i u mnogim drugim gradovima.

▶️Dženan Kovačić, 21-godišnji student Internacionalnog Burch Univerziteta, mladi je naučnik i inovator. Dženan ima jasnu viziju i njegov put usmjeren je ka medicini i medicinskom istraživanju. Svojim učešćem u Kick-off konferenciji, ukazao je važnost oslobađanja od ograničenog načina razmišljanja zbog čega je upravo on aktivno počeo tražiti načine da zadovolji svoju naučnu znatiželju. Danas, Dženan radi na dizajniranju farmaceutika sposobnog za eliminaciju bakcila tuberkuloze iz ljudskog tijela, ali i na istraživanju Alzheimerove bolesti. „Družim se sa ljudima koji su me naučili koji projekti prolaze, kako naći novac i kako razgovarati s ljudima koji imaju novac, samim tim želim ukazati na pozitivnost u svakoj negativi koja je pred nama“, istakao je Dženan.

▶️Emina Milanović mlada je i entuzijastična djevojka, koja trenutno studira na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Predsjednica je „STELEKS“ Udruženja studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, koje radi na kreiranju boljih uslova za studente. Solarno stablo Lilium bosniacum, inovacija Emine i njenih kolega, tek je počelo osvajati takmičarske nagrade, a ono što ovo stablo čini inovacijom jesu pokretne latice sa solarnim panelima i mnogobrojne druge funkcionalnosti. Emina je na održanoj Kick-off konferenciji imala priliku predstaviti sebe i svoj rad, te motivisati prisutne u daljnjem radu.

▶️Haris Salkić, student Mašinskog fakulteta Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu i mladi je entuzijasta koji se bavi robotikom. Na Mašinskom fakultetu u Sarajevu radio je na projektima iz oblasti robotike i postao je predstavnik Kluba robotike ovog fakulteta, te se priključio CGP Design timu. Učestvovao je na projektu razvoja robotske ruke „BUBA Robotska ruka“, koju je predstavio na Evropskoj sedmici robotike i Sajmu obrazovanja u Beogradu 2017. godine. Isti projekat je predstavio i na Brčko Business Forumu 2018. godine, te na Unlimited Sarajevo festivalu 2017. i 2018. godine. Svoje iskustvo Haris je ponosno podijelio sa učesnicima i učesnicama konferencije, te samim tim ukazao na mogućnosti koje su svima dostupne ukoliko postoji volja i želja za radom.

Kick-off konferencija „Trezor bh. inovacija“ nastavlja dalje. Sljedeća stanica je Mostar, nakon toga stiže u Banja Luku i Tuzlu. Cilj konferencije je osnaživanje, poticanje i motivisanje ljudi u ostvarivanju svojih ideja i izuma, te promocija aktivnosti u okviru projekta „Trezor bh. inovacija“.