Novi uspjeh Armine Mačković-Čamić: Inovatorka iz Maglaja osvojila zlatnu medalju u Seulu

Tekst i fotografije preuzeti sa www.maglajinfo.com

Članice Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine – Nađa Zubčević, Armina Mačković-Čamić, Mirjana Ćuk i Amra Selimbašić, ostvarile su rezultate za pamćenje na 12. međunarodnoj izložbi inovacija u Seulu na kojoj su predstavljene inovacije iz 30 zemalja.

Sarajka Nađa Zubčević dobila je “Grand Prix II”, tj. drugu nagradu po kvalitetu za “antibakterijsku dasku za toalet”, izum koji skoro 100-postotno uništava bakterije. Uz ovu nagradu, Nađa je dobila i certifikat Državnog zavoda za industrijsko vlasništvo Makedonije.

Maglajka Armina Mačković-Čamić dobila je zlatnu medalju za “elemente stepenica od krečno-celulozne cementne smjese”.

Slikovito kazano, radi se o celulozno-cementnoj dasci oblika jednog stepenika (različitih dimenzija, po potrebi i narudžbi korisnika). Na kutovima postoje rupe kroz koje se postavljaju pričvrsni vijci. Vrijeme montaže ubrzano, trajnost stepenica praktično neograničena.

Bronzane medalje dobile su Mirjana Ćuk, iz Trebinja i Amra Selimbegović, iz Kladnja. Mirjana je predstavila “kremu za depilaciju jednostavnog sastava, proizvodnje i primjene”, a Amra “vodootpornu ovojnicu za zavoj, flaster i ostale povoje rana”, saopćeno je iz Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine.