Mlada Mostarka osmislila aplikaciju koja pomaže osobama koje su doživjele moždani udar

Tekst i fotografije preuzeti sa www.klix.ba

Da teška životna iskustva mogu rezultirati pozitivnim promjenama, čisti primjer je Emina Kapetanović, studentica mostarskog Fakulteta infromacijskih tehnologija koja je, nakon što je njen otac pretrpio moždani udar, osmislila aplikaciju koja osobama koje su doživjele moždani udar pomaže pri rehabilitaciji i socijalizaciji.

“Moj otac je imao teži moždani udar prije sedam mjeseci i u tom periodu sam morala odrasti preko noći da bih bila uz svoju porodicu. Osim stručne medicinske pomoći tražili smo bilo kakve načine na koje bismo mu pomogli. Međutim, resursi na internetu su bili ograničeni, pogotovo za balkansko tržište”, pojasnila nam je 22-godišnja Kapetanović.

Mlada Mostarka osvojila je prvo mjesto na FIT Coding Challengeu za svoju aplikaciju. Kako nam pojašnjava, njena aplikacija pomaže u rehabilitaciji i socijalizaciji osoba koje su doživjele moždani udar i njihovim porodicama u vrijeme kada medicinska pomoć nije automatski dostupna, bilo iz pandemijskih ili finansijskih razloga.

“Aplikacija je napravljena na način da se uz minimalan dizajn ostvari njen maksimalan kapacitet, pružajući korisnicima sve komponente koje im trebaju za oporavak i njegu bolesnika. Na taj način imate sve na jednom mjestu radi lakše organizacije i praćenja napretka”, govori nam Kapetanović.

Situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa bila je dodatna inspiracija za mladu inovatoricu.

“U vrijeme pandemije, kada sva medicinska pomoć nije automatski dostupna, te mnoge osobe trpe finansijske gubitke, a ogromna sredstva su potrebna za njegu osoba koje su preživjele moždani udar, ova aplikacija nudi privremenu pomoć”, kazala nam je Kapetanović.

Aplikacija nudi svu potrebnu podršku, od fizijatrijskih, govornih i memorijskih vježbi, popratnih komponenti poput FAQ-a (frequently asked questions ili često postavljana pitanja), podsjetnika za termine i terapije koje pacijent koristi, pa sve do praćenja ukupnog napretka zdravstvenog stanja.

Veliku podršku pri predstavljanju ideje o razvoju aplikacije Mostarka je dobila od svojih profesora na Fakultetu informacijskih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. FIT Coding Challenge pružio joj je platformu da prezentuje svoj projekt koji je, na njeno iznenađenje, priznaje nam, dobio ogroman publicitet i šansu za daljnje razvijanje.

“Tokom izrade koncepta aplikacije bilo je uključeno oko 50 medicinskih stručnjaka. Kontaktirala sam veće bolnice i privatne institucije za neurorehabilitaciju te bolnice iz država regiona koje su bile voljne pomoći i usmjerile me prema stručnjacima s kojim sam nastavila raditi. Biznis plan sam razvijala s renomiranim stručnjacima, Amnom Popovac i Goranom Dodigom. Stoga želim svim mladim inovatorima preporučiti da se prijave na ovakva takmičenja, jer su za prave ideje vrata uvijek širom otvorena”, poručuje Kapetanović.

Ipak, ulazak u svijet inovacija u zemlji poput BiH za mladu Mostarku znači borbu i čekanje. Njena aplikacija još nije na tržištu, a kada će biti, ne ovisi samo o volji Kapetanović.

“Trenutno sam u fazi potrage i pregovora s kompanijama koje bi mogle napraviti ovu aplikaciju, jer korisnicima ne želim dostaviti ništa osim savršenog. Aplikacija je razrađena i zahtijeva učešće velikog broja IT i medicinskih stručnjaka. Dalje informacije o napretku aplikacije će biti dostupne na mom linkedin profilu “, zaključila je na kraju Kapetanović.