Meliha je krenula iz mamine kuhinje, a danas njeni prirodni proizvodi osvajaju svijet

Tekst i fotografije preuzeti sa www.hayat.ba

Prije samo nekoliko mjeseci scenarij u kojem svijet staje činio se nemogućim. Sada živimo u toj stvarnosti za koju smo mislili da je nemoguća. U samo nekoliko sedmica dogodile su se promjene širom planete.

Zrak se iznad Kine i Italije pročistio, nakon 30 godina iz Indije su se vidjeli Himalaji, Venecija nije vidjela čistu vodu u kanalima već veoma dugo, ni ne pamtimo otkad, a onda za vrijeme karantina pojavljuju se delfini.

Ljudi za prirodu ipak daju vrlo malo, a ona nama daje sve. Priroda nam daje lijek i rješenje za sve, a na nama je da je čuvamo i što bolje upoznamo. Uz malo truda i mnogo proizvoda iz prirode i u BiH se može uspjeti. Dokaz za to je mlada inovatorica iz Cazina Meliha Klopić-Murtić, koja je danas bila gošća u našoj emisiji „Dobar dan BiH“.

Vi ste dokaz za to da se i u BiH može uspjeti. Uz mnogo truda, dobrih ideja i mnogo prirode. Vaši prirodni proizvodi osvajaju svijet, za samo nekoliko godina deseci medalja na raznim izložbama i sajmovima od Evrope do Azije. Ideja je postojala još od srednje škole, ali trebalo je mnogo hrabrosti da se krene u poduzetničke vode, prvi koraci napravljeni su u maminoj kuhinji, kako?

  • Upravo tako, prve korake napravila sam u maminoj kuhinji. Ideja je postojala davno ali krenula sam da je realizujem nakon što sam završila fakultet. Nekad sam to radila u tajnosti, a onda sam odlučila da pokažem svima.

Koliko je teško bilo pokrenuti vlastiti biznis u BiH, znamo da se mnogi žale na administraciju, kako je tekao proces od mamine kuhinje do brojnih nagrada širom svijeta?

  • Jednostavno sam odlučila u jednom trenutku da probam, i evo to isplatilo.  Znamo da je administracija teška kod nas, ali sistem nam ne funkcioniše kako treba i to je najgore.  Kod mene je bio problem što sam krenula od nule i bilo je teško sve to izbalansirati.

Postali ste čuveno ime u inovatorskom svijetu zahvaljujući svojoj ljekovitoj pasti za depilaciju, koju ste i patentirali, proširili ste djelatnost na mnoge proizvode na njegu kože, njegu tijela, koliko je teško patentirati jedan proizvod i zaštititi ga?

  • Imala sam izrazito osjetljivu kožu, i onda me je to natjeralo da istraživam. Prvobitno sam istraživala egipatsku pastu, onda kako se sastav paste mijenjao došla sam do stvari koje su danas učinkovite. Imam nekih 35 prozivoda za njegu kose, kože i tijela.
  • Trenutno su moji proizvodi u dm marketima što je veliki uspjeh. U proizvodnji nas radi troje, u kućnim uvjetima, ali vrijeme je da i to promijenimo.

Koliko nam je važna priroda, čuli smo i u prvom dijelu emisije, kako Vi dolazite do sastojaka koje koristite za izradu svojih proizvoda?

  • Mi ne uzgajamo bilje nego ga kupujemo, i većinom to radimo u BiH. Pošto je naša grana te industrije jako nerazvijena, onda to nabavljamo i u Hrvatskoj, Austriji i Švicarskoj.

Ponekad se toliko naviknemo na stvari oko nas i zaboravljamo koliko su važne one koje priroda daje za život svih nas, od vitamina D do svih biljaka koje koristimo, kako da zahvalimo prirodi i da čuvamo ono što nam daje?

  •  Moje mišljenje  je oduvijek je bilo da smo veliki neprijatelji prirode. I šta god da uradimo za prirodu važno je, nadam se da će nam ova situacija sa covidom promijeniti svijest.

Važno je konstantno učiti, stjecati znanje, istraživati prirodu ako je želimo na adekvatan način iskoristiti, važno je i prenositi to znanje, koji nam darovi prirode pomažu, evo, konkretno u njezi kože, nešto možda što svi imamo kod kuće?

  • Svi možemo da iskoristimo sastojke koje već imamo kod kuće. Naprimjer maslinovo ulje ili kokosovo u kombinaciji s medom može nam pomoći za njegu kose.

Nagrađeni ste 2019. godine kao najuspješnija poduzetnica u okviru akcije koju provodi Udruženje poslovnih žena BiH, dodijeljena Vam je nagrada “Snaga izvrsnosti”, je li Vam ova nagrada bila vjetar u leđa da se još više trudite, ali i da možda druge mlade žene ohrabrite da krenu za svojim snovima, da rade na njima i da se ne plaše?

  • Ja sam baš tad rekla da mi je jako bitna ta nagrada, jer mi je bila potrebna i pomoć sugrađana da dobijem to priznanje. Zato znam i vjerujem da me podržavaju moji sugrađani, posebno žene.

U čemu je vaš motiv?

  •  San mi je da jednog dana imam svoju fabriku i proizvode koji će bar biti poznati u Evropi.

Video možete pogledati na: