Međunarodna patentna zaštita

Trezor bh. inovacija je 24.02. i 25. 02.2021. godine, održao treću u nizu edukaciju “Prijava patenta u inozemstvu i PCT” u sklopu šestodnevnog online treninga o patentiranju i crowdfundingu.    

Prisutnima se prvo obratila Nađa Zubčević, projektna menadžerica u Centru za promociju civilnog društva, a potom i predavač Elvedin Pandžić, dugogodišnji saradnik Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, iz odjela za patente, koji se također bavi i međunarodnom zaštitom (PCT).

Tokom ove dvodnevne edukacije učesnici i učesnice su imali priliku čuti više o prijavi patenta u inozemstvu i upoznati se s potrebnom dokumentacijom.

„Cilj ove edukacije nije da od vas napravi stručnjake/inje za pravo u oblasti intelektualnog vlasništva, umjesto toga, ovo predavanje ima za cilj da vam pruži pregled znanja kako biste stekli osnovni novi razumijevanja i bili bolje obaviješteni o ovoj oblasti. Svako ko razmišlja o podnošenju prijave patenta ili je zabrinut da možda vrši povredu tuđeg patenta ili svako ko je nositelj/ica patenta, a brine se da bi neko mogao povrijediti njihov patent, treba potražiti stručni savjet od Instituta za intelektualno vlasništvo ili kvalifikovanih patentnih zastupnika/ca“, istakao je Pandžić i dodao: „Autorica J.K. Rowling pretvorila je svoju maštu u vrijednost od 42 hiljade kilograma zlata, što je prava čarolija intelektualnog vlasništva. Zaradila je oko 750 miliona eura od svog autorskog prava.“

Ko je  zapravo izumitelj/ica?

„Izumitelj/ica je lice koje je stvorilo izum svojim stvaralačkim radom. Ako je izum nastao zajedničkim radom više izumitelja/ica pravo na patent pripada svim izumiteljima/cama. Izumitelj/ica može biti samo fizičko lice (ili grupa), nikako pravno lice. Važno je naglasti da bez saglasnosti nositelja/ice patenta, svakom drugom licu zabranjeno je izrađivati, nuditi na prodaju, prodavati, izvoziti ili uvoziti i skladištiti u te svrhe proizvod koji je izrađen prema zaštićenom izumu. Također, zabranjeno je primjenjivati postupak koji je predmet zaštićenog izuma ili nuditi njegovu primjenu“, naveo je Pandžić.

Koji su načini ostvarivanja zaštite u inozemstvu?

„Podnošenjem prijave direktno patentnim uredima u državama u kojima se traži zaštita na osnovu ugovora o saradnju na području patenata-PCT ili EPO-PCT i podnošenjem prijave direktno regionalnim patentnim uredima (EPO – Europa, OAPI-Afrika, BOIP-Benelux..). PCT ugovor omogućava podnošenje jedne patentne prijave sa istovremenim učinkom u više zemalja umjesto podnošenja nekoliko odvojenih nacionalnih i/ili regionalnih patentnih prijava.“- istakao je Pandžić.

Također, ukoliko želite da aplicirate za grant kako bi zaštitili Vašu inovaciju, više informacija možete pronaći OVDJE. 

Trezor bh. inovacija nastavlja dalje sa edukacijama, a sljedeća je edukacija o crowfundingu. Trening će voditi Lejla Softić, dugogodišnja trenerica i mentorica, te stručnjakinja u oblasti analize, izrade i unapređenja poslovnih politika, standarda, procedura i operativnih uputstava. Ova diplomirana ekonomistica bavi se edukacijama o crowfundingu i kampanjama prikupljanja finansijskih sredstava.

Posljednja edukacija “Crowfunding” u sklopu šestodnevnog treninga održat će se 27.02.2021. godine od 09:00 – 15:00h.

Edukaciji možete prisustvovati klikom na sljedeći link:

https://us02web.zoom.us/j/89989131123

Meeting ID: 899 8913 1123

Pridružite nam se i zajedno upalimo svjetlo inovacija!