Kick-off konferencija „Trezor bh. inovacija“

Motivacija je ključna, s nedostatkom motivacije, nedostaje nam i snage za pokretanjem, promjenom i pronalaskom rješenja za probleme današnjice.

Centar za promociju civilnog društva je 04.11. održao četvrtu po redu Kick-off konferenciju „Trezor bh. inovacija“ koja je trebala biti realizirana u Banja Luci. Zbog trenutne epidemiološke situacije, konferencija je održana online putem Zoom platforme. Učesnici i učesnice imali su priliku poslušati inspirativne životne priče govornika i govornica iz Banja Luke, Sarajeva, ali i Tuzle. Svi govornici i govornice složili su se u jednom: „Motivacija je ključna, s nedostatkom motivacije, nedostaje nam i snage za pokretanjem, promjenom i pronalaskom rješenja za probleme današnjice. Važno je pokrenuti se.“

Šta su naši govornici i govornice naglasili pogledajte u nastavku.

  • Aleksandar Pajkanović, docent doktor na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banja Luci istakao je da nekada mislimo da znamo šta je ljudima potrebno, ali tek u razgovoru s njima dobijemo pravo sliku onog što njima zaista treba. Aleksandar je također naglasio važnost umrežavanja s ljudima, putovanja i čitanja, te je preporučio neke od knjiga koje bi mogle biti prvi korak ka ostvarenju svojih ciljeva „The Lean Startup“ – Eric Ries i „The Black Swan“ – Nassim Nicholas Taleb.
  • Ivana Petković nam je pokazala kako ona to kombinuje svoje dvije najveće ljubavi, medije i IT. Također naglasila je kako je tim, zapravo, ključna stvar. Ukoliko svi članovi tima vuku ka istom cilju i ukoliko su složni, onda postoje jako velike šanse za napredak.
  • Rastko Zeljković je student završne godine Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banja Luci koji je zajedno sa svojim kolegama osmislio i realizirao aplikaciju „Pametni parking“ u cilju olakšanja svim vozačima i vozačicama kojima vječiti problem predstavlja upravo parking. Istakao je da slijepa ulica u inovatorstvu ne smije postojati, već da se treba pronaći novo riješenje. Također, naglasio je kako inovacija može, ali i ne mora biti velika promjena u odnosu na postojeće stanje i da bez obzira na našu ili vašu genijalnost, uvijek su nam potrebni drugi ljudi. „Velike ideje su teško breme ako niste istinski zaljubljeni u ono što radite“, poruka je mladog inovatora iz Banja Luke.
  • Nažalost, jedan od najavljenjih govornika, Aleksa Živanović, bio je spriječen prisustvovati događaju, ali smo uspjeli kompletirati našu online Kick-off konferenciju. Almedin Beganović, već ste čuli za ovog mladog momka koji je uskočio u zadnji tren, pokazao susretljivost i spremnost da iznova inspiriše, podijeli dobru i kvalitetnu priču i samim tim motiviše druge.

Pratite nas i dalje na našim društvenim mrežama kako bi bili u toku sa narednim aktivnostima.

Trezor bh. inovacija je projekat kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Islamska razvojna banka.

Cilj ovog projekta jeste provesti mlade ljude kroz proces inovacija, ohrabriti ih da istražuju mogućnosti i osnažiti da otkriju nove načine za poboljšanje života zajednice.