Kako pretražiti patentne baze?

Trezor bh. inovacija je danas, 08.02.2021. godine održao prvu u nizu edukaciju “Uvod i pretraga patentnih baza” u sklopu šestodnevnog online treninga o patentiranju i crowdfundingu.    

Prvom treningu prisustvovalo je 20 učesnika i učesnica, zainteresiranih za patentiranje.   

Prisutnima se prvo obratila Nađa Zubčević, projektna menadžerica u Centru za promociju civilnog društva, a potom je predavač Adi Krdžalić, patentni zastupnik i jedan od vodećih specijalista u BiH iz oblasti intelektualne svojine, počeo svoje predavanje. Inače, Adi u oblasti intelektualnog vlasništva vrši punu pravnu uslugu, a specijalnost su mu postupci patentne zaštite i sudski postupci iz svih oblasti prava intelektualnog vlasništva. Sudjelovao je u postupku zaštite više geografskih oznaka, sa posebnim fokusom na bosanskohercegovačke autohtone proizvode, kao i povezanu carinsku problematiku sa izvozom proizvoda na područje zemalja Evropske unije.   

Tokom edukacije učesnici i učesnice u imali priliku da se upoznaju sa osnovnim informacijama i pojmovima o intelektualnom vlasništvu. Nadalje, prikazan je način pristupa pretraživanju i karakteristike baza patentnih informacija. Pripremljen je i ogledni primjer pretraživanja patentnih informacija poznatih rješenja za odabranu tehničku problematiku.   

Zašto je uopšte bitno pretraživati patentne baze?  

Glavni razlog pretraživanja patentnih baza jeste sprječavanje uzaludnog trošenja novca i vremena na patentiranje inovacije koja, zapravo, već negdje postoji”, istakao je Krdžalić.  

Kako se klasificiraju patenti  

„Za potrebe pretraživanja, patentne prijave i patenti se klasificiraju prema 
tehničkom sadržaju izuma u odgovarajuće razrede ili podrazrede prema 
Međunarodnoj klasifikaciji patenata. Klasifikacija obuhvaća 8 tehničkih 
područja (označenih slovima A do H) podijeljenih u pot-područja koja se dijele u razrede odnosno podrazrede“, 
naveo je Krdžalić. 

Na kraju prezentacije pripremljeno je interaktivno pretraživanje zadanog tehničkog problema čime je omogućeno učesnicima i učesnicama da procijene uspješnost načina pretraživanja i pregled patentnih dokumenata.  

Da li patent može biti unapređenje već prethodno objavljenog patenta? U slučaju velike medijske eksponiranosti inovacije, televizijskog takmičenja i slično, da li se može zaštititi inovacija patentom? Koliko košta zaštita patentom?   

Ovo su samo neka od pitanja koja su se pojavila tokom edukacije.   

Odgovore na ova pitanja, kao i cijelu edukaciju, možete pronaći klikom na LINK.  

Također, ukoliko želite da aplicirate za grant kako bi zaštitili Vašu inovaciju, više informacija možete pronaći OVDJE. 

Naredne edukacije će se organizovati prema sljedećem rasporedu:   

  • Edukacija „Zaštita intelektualnog vlasništva (patent) i popunjavanje patentne prijave“, 17. i 18.02.2021. godine od 09:00 – 15:00h.  
  • Edukacija „Prijave patenta u inozemstvu i PCT“, 24. i 25.02.2021. godine od 09:00 – 15:00h.   
  • Edukacija Crowdfunding“, 27.02.2021. godine od 09:0 – 15:00h.  

Budite slobodni da nam se obratite putem e-maila:  nada.zubcevic@cpcd.ba ukoliko želite da Vam pošaljemo pristupne linkove za edukacije.   

Pridružite nam se i zajedno upalimo svjetlo inovacija!