K. Ponjavić / Studentica patentirala uređaj za zbrinjavanje infektivnog medicinskog otpada

Centar za promociju civilnog društva kroz projekat Trezor bh. inovacija podržao je Katarinu Ponjavić u zaštiti njene inovacije.

Sigurno odlaganje medicinskog infektivnog otpada problem je s kojim se suočava cijeli svijet, a njegove posljedice došle su do izražaja naročito u vrijeme pandemije koronavirusa, kada je došlo do značajnog povećanja količine takvog otpada na globalnom nivou.

Rješenje ovog problema pronašla je inovatorica iz Bosne i Hercegovine Katarina Ponjavić, koja je dobila međunarodnu patentnu zaštitu za pametni uređaj i postupak za sigurno zbrinjavanje infektivnog medicinskog otpada.

Prednosti ovog uređaja za kojeg je Ponjavić dobila patent su njegove dimenzije (manji je u odnosu na druge na tržištu), brže se obrađuje količina nastalog otpada, svojevrsna je baza podataka o količini medicinskog infektivnog otpada i eliminisat će značajan dio postojećih ekonomskih troškova koji sada postoje (razvrstavanje, skladištenje, transport i odlaganje otpada).

Adi Krdžalić, ovlašteni patentni zastupnik ispred Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, istakao je da je ovo peti ili šesti odobreni patent na ovom nivou.

– Za našu javnost bit će interesantna informacija da smo prije nekoliko dana dobili izvještaj Evropskog patentnog ureda (EPO) Minhen, koja je najrespektabilnija i jedina ovlaštena institucija na svjetskom nivou za ispitivanje patenta pronalazaka. Ovdje nije riječ o bilo kakvom nagradnom natječaju, konkursu, nagradi za koju je inovatorica uspjela izraditi neki prototip. Ovdje je riječ o najsofisticiranijim patentnim pronalascima na nivou svijeta. Katarina Ponjavić je uspjela da dobije patent na svjetskom nivou i to bez prigovora. Stručni ured EPO Minhen nije imao gotovo nikakve prigovore na ovaj pronalazak – rekao je Krdžalić.

Dodao je kako je EPO potvrdio da je ovaj pronalazak nov na svjetskom nivou i ne postoji nijedan identičan ni sličan uređaj koji se bavi zbrinjavanjem infektivnog i medicinskog otpada na međunarodnom nivou.

Tekst preuzet sa Anadolu Agency.

Slika: Katarina Ponjavić (Foto: Samir Jordamović – Anadolu Agency)