Jelena Pušac Broćilović – Kapsula od srijemuša, inovacija

Imali smo priliku da razgovaramo sa inovatoricom i dobitnicom granta u okviru projekta „Trezor bh. inovacija“, Jelenom Pušac Broćilović.

Kako nam je Jelena objasnila, sa svojom idejom je krenula u implementaciju kako bi riješila svoj zdravstveni problem. Potom je odlučila da svoju ideju zaštiti što je dodatno odvelo u inovatorske vode, te se za Jelenu i njenu inovaciju čulo i u Rusiji gdje je osvojila zlatnu medalju na Moskovskom međunarodnom salonu inovacija i tehnologije “Archimedes”.

  • Moja ideja odnosno patent je kapsula od liofiliziranog srijemuša. Imala sam tromb u nozi, te sam odlučila da istražim kako da dođem do proizvoda koji može prirodno spriječiti stvaranje tromba. Tako sam došla do biljke srijemuš.

Jelena je intenzivno radila na istraživanjima i daljnjem razvoju njenog proizvoda.

  • Vidjela sam da na tržištu ima puno tinktura srijemuša, međutim ja sam detaljnije istraživala na koji način mogu da sačuvam ljekovitost srijemuša, s obzirom na to da je srijemuš osjetljiva biljka. Nakon nekoliko godina istraživanja, zaokružili smo cijeli tehnološki proces kako bi u najvećoj mjeri sačuvali ljekovita svojstva srijemuša.

Jelena je po struci pravnik, te je željela da zaštiti svoju inovaciju.

  • Ja kao pravnik, išla sa tim da zaštitim tržište kako neko ne bi neko kopirao moju ideju. Tako sam predala patentni zahtjev Institutu za intelektualno vlasništvo BiH. Naš Savez inovatora nas je promovisao na raznim takmičenjima, što je odigralo veliku ulogu na tržištu.

Tražeći finansijsku podršku naišla je na Trezor bh. inovacija i na platformu inovacije.ba

  • Preko društvenih mreža sam naišla na Trezor bh. inovacija. Laboratorijske analize su jako skupe i nama su bila potrebna sredstva za te analize. U Zadru trenutno radimo analizu za klinička ispitivanja. Te analize su jako skupe te je za nas od velikog značaja podrška koju smo dobili.

Za sve ljude koji imaju neke ideje, Jelena ima poruku.

  • Pustite mašti na volju. Oslanjajte se više na svoju unutrašnju kreativnost i osjećaj. Strah je taj koji nas blokira, međutim budite hrabri i naučite da je uredu pasti. Odlično je što danas imaju platforme kao što je inovacije.ba koje daju dodatni podstrek drugim ljudima i koje ih motivišu da i oni mogu nešto kreirati.