Izum Sašenka Sadikovića iz Ljubuškog, nagrađen posebnim priznanjem Udruge izumitelja Kraljevine Maroko

Tekst i fotografije preuzeti sa www.radioljubuski.ba/

Izum “Ručni aparat za brzo punjenje vreća” Sašenka Sadikovića iz Ljubuškog, nagrađen je posebnim priznanjem Udruge izumitelja Kraljevine Maroko, priopćeno je iz Udruge izumitelja BiH.

Pored njega, nagrađeni su tuzlanski izumitelji Faik Berberović, za “Piramidalni rasplinjač ugljene prašine” i prof. dr. Zehrudin Osmanović, za “Uklanjanje depozita iz koksnog plina”. Oni su dobili zlatne medalje na “Četvrtoj međunarodnoj istanbulskoj izložbi izuma”. Uz univerzalnu primjenjivost, izumi su namijenjeni najprije za upotrebu u metalurškom bazenu Tuzlanskog kantona. Ovo bi mogao biti lijep poklon profesora Osmanovića svom rodnom gradu Lukavcu, u kojem i o kojem se posljednjih godina ne prestaje govoriti o ekološkoj ugroženosti uzročenoj koksom!

Berberovićev rasplinjač, ili difuzor, rečeno zanatskom terminologijom, ubrzava i olakšava sagorijevanje uglja u termoelektranama, što će reći da poboljšava kvalitet i snižava proizvodnu cijenu.

Srebrenu medalju dobio je Trebinjac Borko Babalj, za voćni preparat koji otapa, razlaže, praktično uništava gluten.

Magistrica bioloških znanosti Nađa Zubčević, iz Sarajeva, dobila je brončanu medalju, za “Antibakterijski poklopac toaletne školjke” koji, čak do 99,8 posto, uništava bakterije koje se tamo “gnijezde” i prenose na ljude.