Inovacija koja smanjuje zagađenje zraka, vode i tla

Centar za promociju civilnog društva je kroz projekat Trezor bh. inovacija, podržao tuzlanskog inovatora Zehrudina Osmanovića kako bi zaštitio svoju inovaciju na međunarodnom nivou.

Tuzla, Lukavac i Živinice gradovi su u Tuzlanskom kantonu koji su posebno pogođeni negativnim utjecajima industrijskih postrojenja,

Svoja naučna umijeća Zehrudin je usmjerio na razrađivanje jedne ideje na kojoj je potpisnik skupa s kolegama Nisadom Avdićem, Damirom Mulamehmedovićem i Nedžadom Haračićem.

Njihov patent, koji je odobrio Institut za intelektualno vlasništvo BiH, iziskuje izdvajanje znatnih finansijskih sredstava, zbog čega se idejni tvorci pokušavaju približiti evropskim fondovima iz kojih bi se finansirala implementacija.

“Prema našem patentu, kojem je prethodilo vršenje brojnih analiza, mi bismo dva sistema koja djeluju u Fabrici cementa i Fabrici sode u Lukavcu spojili u jedan. Uz pomoć posebne metode, CO2 koji nastaje u proizvodnom procesu cementare prebacivao bi se u fabriku sode koja bi ga koristila za svoje potrebe. Konkretno rečeno, dimnjak iz cementare bi bio ulaz u fabriku sode i ovdje bi se ostvarile i velike uštede novca, a riješio bi se i problem skladištenja CO2 koji povećava temperaturu okoline i može utjecati na klimatske promjene”, pojašnjava Osmanović.

Shema projekta za smanjenje CO2 (Foto: A. K./Klix.ba)
Shema projekta za smanjenje CO2 (Foto: A. K./Klix.ba)

Inače, ovo rješenje nudi proizvodnju cementa sa 60 posto manje potrošnje energije, povećanje kapaciteta proizvodnje cementa do 44 posto, znatno veću stabilnost procesa s konstantnim sirovinama, bolje finansijske pokazatelje, nultu emisiju CO2 u procesu proizvodnje cementa, povećanje kapaciteta procesa proizvodnje sode, minimum visokokarbonatnih taloga u procesu proizvodnje sode te povoljniji ekonomski efekt.

Segment iz analize za uklanjanje depozita iz koksnog plina (Foto: A. K./Klix.ba)
Segment iz analize za uklanjanje depozita iz koksnog plina (Foto: A. K./Klix.ba)

Iako je riječ o projektima za čiju su implementaciju potrebne veće investicije, Osmanović navodi da oni u konačnici nude ekonomsku isplativost.

Izvor: KLIX.BA