Električna roletna inovatorice iz Kladnja osvojila zlatnu medalju u Seulu

Centar za promociju civilnog društva kroz projekat Trezor bh. inovacija, je podržao inovatoricu Amru Halilović kako bi zaštitila svoju inovaciju pod nazivom “Električna roletna”.

Cilj inovacije je da spriječi ulazak insekata ili glodara u prostorije, bilo stambene ili skladišne. Roletna se može postaviti na prozore i vrata u domaćinstvima, proizvodnim ili skladišnim halama, te može biti fiksna ili pomična. Kroz posebnu mrežu koja se može savijati prolazi struja manje snage koja nije opasna za ljude, ali jeste za insekte.

Profile inovatora/ica iz Bosne i Hercegovine možete pronaći na našoj stranici www.inovacije.ba

S obzirom da u BiH nema naučno-razvojno-istraživačkih instituta u kojima bi inovatori mogli raditi na rješenju različitih problema, Halilović kaže da platforma poput Trezora bh. inovacija, je jedna od najboljih stvari koja se mogla dogoditi inovatorima i to u pravom momentu.

„Sigurna sam da ćemo uskoro svjedočiti novim partnerstvima između inovatora i preduzetnika koje će ova Platforma potaknuti. U svijetu u kakvom danas živimo, s naprednim IT i tehnološkim rješenjima, opstanak kompanija će u najvećoj mjeri ovisiti o inovacijama. Ako znamo da su bh. inovatori odnosno naši ljudi daleko iznad svjetskog prosjeka po broju priznanja koja dobijaju za pamet/inovacije, onda je samo pitanje vremena kada će privreda otvoriti oči i početi koristiti taj neiscrpan resurs – intelekt.  Možda je Trezor bh. inovacija spona koja je bila neophodna svih ovih godina. Vrijeme će najbolje pokazati“, dodaje Halilović.