Edukacije o patentiranju i Crowdfundingu dostupne na našem YouTube kanalu

Trezor bh. inovacija je organizovao 6-dnevnu edukaciju o patentiranju i Crowdfundingu koje su sada dostupne na našem YouTube kanalu.

Pretraživanje patentnih baza

Oduvijek te zanimalo zašto postoje patentne baze i zašto je važno znati pretražiti iste? Prema riječima Adija Krdžalića, patentnog zastupnika, “glavni razlog pretraživanja patentnih baza jeste sprječavanje uzaludnog trošenja novca i vremena na patentiranje inovacije koja, zapravo, već negdje postoji”. Kako ne bismo gubili vrijeme – zajedno naučimo pretraživati patentne baze. Naša edukacija dostupna je na sljedećem LINKU.

Popunjavanje patentne prijave

Popunjavanje patentne prijave predstavlja ti problem? Trebaju ti savjeti za uspješno popunjavanje prijave i patentiranje? Da li si znao/la da je prilikom pisanja patentnih zahtjeva, jako bitno da ne budeš specifičan/na prilikom korištenja određenih termina. Na primjer: Ako imamo neki patent vezan za čašu, nećemo koristiti termin “čaša” jer na taj način patent ograničavamo samo na čašu. Bolje je da koristimo  termin “posuda za tečnost”. Ako imamo neki patent vezan za stolicu, ne koristimo termin “stolica”, nego “predmet za sjedenje” i tako dalje. Za ove sjajne savjete koje rijetko možemo naći bilo gdje drugdje, pogledajte našu edukaciju o zaštiti intelektualnog vlasništva i popunjavanju patentne prijave koju je vodio Tarik Kapić, europski patentni zastupnik i direktor BOVARD advokatskog društva.

Međunarodna patentna zaštita

Savladao/la si patentne baze i pretragu patentnih baza, popunjavanje patentne prijave, ali te zanima kako prijaviti patent u inozemstvu? Elvedin Pandžić, dugogodišnji saradnik Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, iz odjela za patente, koji se također bavi i međunarodnom zaštitom, pojasnio nam je cijeli proces podnošenja prijave patenta u inozemstvu, a edukacija o međunarodnoj patentnoj zaštiti dostupna je i tebi putem sljedećeg linka OVDJE (I DIO) i OVDJE (II DIO).

Crowdfunding

Spreman/na si za patentiranje, ali treba ti financijska podrška? Lejla Softić nam je objasnila sve detalje vezane za crowdfunding, kreiranje crowdfunding kampanje, te način održavanja kontakta sa podržavateljima nakon uspješne kampanje. Ukoliko nisi siguran/na kako prikupiti sredstva i imati uspješnu kampanju – pogledaj našu EDUKACIJU.