Bh. inovatori na prestižnom inovatorskom događaju u Zagrebu

Tekst i fotografije preuzeti sa www.fejm.ba

U četvrtak, 18. oktobra, u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci u Zagrebu otvaraju se 16. međunarodna izložba inovacija ARCA i jubilarni 10. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi AGRO ARCA koji, po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove inovacija, na jedno mjesto dovode inovatore i istraživačke timove iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kine, Irana, Poljske, Srbije i Slovenije.

Među brojnim domaćim i inozemnim inovatorima, svoje će inovacije i inovativne projekte predstaviti i inovatori članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine.

Prof. dr. Fikret Alić iz Tuzle predstavit će nano-feromagnetični fluidni filter, Borko Babalj iz Trebinja naočale bez okvira i krila, Sašenko Sadiković iz Ljubuškog sigurnosni grijač za vodu i vodilicu lanca – bez ulja.

Inovaciju sušara s rotirajućim posudama predstavit će Abdulah Smajlović iz Srebrnika, a ermos košnicu Dragan Spaić iz Trebinja, najavili su iz Udruge inovatora Hrvatske.

Središnje događanje ovogodišnje izložbe i sajma u Zagrebu je konferencija o pametnoj poljoprivredi. O upotrebi novih tehnologija i inovacija u poljoprivredi na konferenciji govorit će stručnjaci s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Univerziteta u Zagrebu, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Univerziteta u Zagrebu, Inovacijskog centra Nikola Tesla, stručnjaci iz poznatih kompanija Agrivi, Skyfarm, iN2 i drugi.

Izložba i sajam bit će otvoreni do subote 20. oktobra, kada će najboljim inovatorima i izlagačima biti dodijeljene nagrade.

Posjeta izložbi je besplatana za posjetitelje.