Bakir Haljevac kreirao jezićki prilagodljivu tastaturu

U okviru projekta Trezor bh. inovacija, Centar za promociju civilnog društva je dao podršku mladom inovatoru, Bakiru Haljevcu kako bi zaštitio i patentirao svoju inovaciju.

Naime, ovaj Sarajlija je napravio Jezički prilagodljivu tastaturu koja prilagođava prikaz slova, simbola i brojeva na osnovu odabira jezika za pisanje od strane korisnika. Namijenjena je svim korisnicima koji često pišu na tastaturi različitim jezicima, kao i osobama govornih područja gdje na standardnoj tastaturi nije moguće imati prikaz svih slova i simbola jezika u upotrebi.

„Tipke Tastature imaju LCD displeje pri svojoj površini te prikazuju slova i simbole odgovarajuće za odabrani jezik na kojem korisnik piše. Korisnik može izvesti odabir jezika pri pritiskanju tipki Alt i Shift ili u postavkama svoga računara. Pri kliku tipke prikaz sa površine se unosi u računar. Trenutni model Tastature kombinuje mehaničke tipke sa LCD tipkama i pruža korisniku ‘klik’ osjećaj pri tipkanju svih tipki. Jezički prilagodljiva tastatura omogućava korisnicima intuitivno iskustvo pri upotrebi i dozvoljava da sa lakoćom pišu na jezicima koji imaju više slova nego što se mogu prikazati na standardnoj tastaturi“, za Business Magazine kaže ovaj mladi inovator.

Kako kaže, bez pomoći Centra za promociju civilnog društva i podrške projekt menadžerice za raspodjelu grantova Nađe Zubčević, koja je također inovatorica, ne bi uspio realizirati svoju ideju. Veliku pomoć pri sastavljanju komponenti pružili su mu profesori s Tehničkog univerziteta u Grazu koji su mu omogućili i pristup FabLab prostorijama Univerziteta. Također, pri patentiranju izuma Elvedin Pandžić, dugogodišnji saradnik i sekretar Instituta za intelektualno vlasništvo BiH i patentni zastupnik Igor Letica pružili su mu pomoć koja je doprinijela uspješnoj realizaciji procesa podnošenja međunarodne patentne prijave.

„Sada kada je završena izrada prototipa i podnesena PCT prijava želim učestvovati na takmičenjima inovacija. Nakon što diplomiram planiram se posvetiti poduzetništvu i pretvaranju svoga izuma u proizvod koji bi bio dostupan domaćem i inozemnom tržištu. Mislim da Jezički prilagodljiva tastatura ima potencijala i da će se trud isplatiti“, dodaje Haljevac.

Tekst preuzet sa Business Magazine BiH.

Slika: Business Magazine BiH