Politika privatnosti

Politika privatnosti

0. Osnovne informacije

Naziv i kontakt podaci kontrolora:

Centar za promociju civilnog društva (CPCD)

Adresa

Marka Marulića 2/III, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

e-mail adresa:

info@cpcd.ba

Kontakt podaci osobe zadužene za zaštitu podataka:

nada.zubcevic@cpcd.ba

1. Administrator obrade podataka

 • 1.1. Web stranica inovacije.ba je u vlasništvu Centar za promociju civilnog društva, u daljem tekstu “Administrator”.
 • 1.2. Adresa naše web stranice je: https://inovacije.ba

2. Prikupljanje ličnih podataka

 • 2.1. Lični podatak je svaka informacija koja se odnosi na identifikovanu fizičku osobu, odnosno osobu koja se može direktno ili indirektno identificirati (npr. ime i prezime, adresa, broj telefona, adresa elektronske pošte i sl.). Obrada ličnih podataka vrši se u skladu s Opštom uredbom o zaštiti podataka Europske unije (GDPR) te prema pravilima o zaštiti podataka koji se primjenjuju u okviru ove web stranice.
 • 2.2. Administrator kroz web stranicu inovacije.ba omogućava inovatorima i mentorima da prezentiraju informacije o svojim inovacijama i uslugama. Ova Politika privatnosti odnosi se na vaše podatke koje prikupljamo, način na koji ih koristimo i objavljujemo, zajedno s mogućnostima koje imate u vezi kontrolisanja tih podataka.
 • 2.3. Lične podatke prikupljamo u svrhu obavještavanja korisnika web stranice o aktivnostima koje se odvijaju unutar inovacijske zajednice i web stranice putem e-maila, te unapređenja korisničkog iskustva. Prikupljamo lične podatke kako bismo mogli omogućavati, održavati, i unaprijeđivati rad web stranice inovacije.ba te razumjeli načine na koji korisnici web stranice istu upotrebljavaju. Lični podaci dostupni su samo osobama koje su nužne za obavljanje posla. Te osobe su obavezne čuvati poslovne tajne, uključujući i lične podatke.
 • 2.4. U bilo kojem trenutku možete zatražiti pristup ličnim podacima, izmjenu ili brisanje netačnih podataka, kao i ograničenje ili prigovor na obradu iz pravnih razloga te pravo na prijenos podataka. Kako biste ostvarili ta prava, ažurirali svoje lične podatke ili dobili informacije o obradi Vaših ličnih podataka, molimo da nas kontaktirate putem e-mail-a.
 • 2.5. Podaci koje prikupljamo su:

Osnovni podaci: Ime i prezime, e-mail adresa, broj telefona, linkovi na profile na društvenim mrežama.

Automatski prikupljeni podaci: prikupljamo informacije koje uobičajeno omogućuju web preglednici, mobilni uređaji i poslužitelji. Na primjer, to su vrsta preglednika, IP adresa, jedinstveni identifikatori uređaja, web mjesto za referiranje, datum i vrijeme pristupa, jezična sklonost, operativni sistem i informacije o mobilnoj mreži. Ti podaci se prikupljaju prilikom korištenja web stranice. Prikupljamo i informacije o korištenju: Prikupljamo podatke o vašoj upotrebi web stranice. Na primjer, prikupljamo informacije o radnjama koje su korisnici obavili na web stranici. Drugim riječima, saznajemo ko je šta učinio i kada je to učinio na web aplikaciji. Također, prikupljamo informacije o tome što se događa kada upotrebljavate web stranicu (npr. prikazi stranice, promjene podataka na stranici, itd.) zajedno s informacijama o uređaju (npr., veličina ekrana mobilnog uređaja, naziv mobilne mreže i proizvođača mobilnih uređaja). Ove nam informacije koriste kako bismo saznali na koji način ljudi koriste web stranicu a kako bi je mogli poboljšati. Prikupljamo podatke o lokaciji: prema vašoj IP adresi možemo odrediti približnu lokaciju vašeg uređaja. Te informacije prikupljamo kako bismo izračunali koliko osoba koristi naše usluge iz određenih geografskih regija. Prikupljamo informacije s kolačića i drugih tehnologija: pratimo način na koji koristite našu web stranicu putem kolačića i drugih sličnih tehnologija. Kolačići spremaju vaše postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa, a kada ponovno otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici.

3. Korištenje ličnih podataka

Vaše podatke koristimo na sljedeći način:

 • 3.1. Podatke o inovatorima i mentorima koristimo kako bi ih objavili i omogućili drugim zainteresiranim stranama da ih kontaktiraju te da ih obavijestimo o aktivnostima koje se odvijaju unutar web stranice. Ove podatke dostavljaju, daju saglasnost za objavljivanje i garantuju za tačnost, inovatori i mentori.
 • 3.2. Newsletter: Na web stranici se možete preplatiti na newsletter, a prilikom pretplate potrebno je unijeti lične podatke. Te podatke možemo koristiti kako bismo vas obavještavali o novostima i aktivnostima putem e-pošte. U inicijalnoj i svakoj budućoj newsletter poruci nalazi se link putem kojeg se pretplatnik može odjaviti s liste i time prekinuti buduće primanje poruke putem newslettera. U procesu potvrđivanja prijave na newsletter Administrator će zabilježiti IP adresu korisnika, te vrijeme i datum kad je izvršena potvrda upisa u bazu pretplatnika newslettera. Tom procedurom registracije na newsletter osigurava se dodatna kontrola pristanka korisnika da želi primati obavijesti. Nećemo dijeliti lične podatke pretplatnika newslettera s trećim stranama. Ako se korisnik odjavi sa newsletter liste svi podaci tog korisnika će biti obrisani iz naše baze podataka. Pretplatnik na newsletter listu se u svakom trenutku može odjaviti sa liste.
 • 3.3. Web stranica inovacije.ba prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica i pri tom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics. Detaljne informacije treće strane o ovoj usluzi, kao i o mogućnostima korisnika da reguliraju postavke cookija koji su za to nužni, dostupne su na: http://www.google.com/analytics/learn/privacy.html

Napomena: kolačić za isključivanje sprema se na vaš uređaj kako bi se spriječilo prikupljanje vaših korisničkih podataka prilikom posjete ovoj web stranici. Da bi kolačić bio efikasan, mora biti pohranjen na svakom uređaju koji koristite za posjetu web mjestu. Kao kolačić se pohranjuje u preglednik (program koji se koristi za pristup web mjestima), mora biti pohranjen u svaki preglednik ako koristite više od jednog preglednika po uređaju (npr. Internet Explorer, Chrome ili Mozilla Firefox). Također treba napomenuti da ako izbrišete sve kolačiće, takodje ćete obrisati kolačić za isključivanje i morat ćete ga ponovo instalirati.

 • 3.4. Koristimo vaše lične podatke kako bismo vam mogli omogućiti i poboljšati korisničku podršku (na primjer, kad imate pitanja o našim aktivnostima).
 • 3.5. Možemo analizirati vaše lične podatke kako bismo bolje razumjeli našu bazu korisnika. Također vas možemo pozvati putem e-maila da učestvujete u ispunjavanju anketa.
 • 3.6. Koristimo lične podatke o vama, a koje posjedujemo kako bismo vam mogli odgovoriti na sve upite koji su vezani za web aplikaciju ili temu sa kojom se bavi.

4. Dijeljenje ličnih podataka

 • 4.1. U nijednom slučaju ne prodajemo lične informacije korisnika web aplikacije.
 • 4.2. Uz odgovarajuće mjere zaštite, informacije o korisnicima dijelimo samo u slučaju zakonske obveze: U slučajevima gdje je to zakonom propisano ili je neophodno za sprječavanje, otkrivanje ili kažnjavanje krivičnih djela i prevara, vaše lične podatke podijelit ćemo s nadležnim organima. Ako je sudskim nalogom ili drugim legitimnim zahtjevom od strane države to zatraženo, dužni smo otkriti Vaše podatke.

5. Sigurnost

 • 5.1. Nijedna mrežna usluga nije u potpunosti sigurna. Ipak, ulažemo maksimalan trud kako bismo zaštitili Vaše podatke od neovlaštenog pristupa, korištenja, izmjene ili uništenja te poduzimamo sve za to potrebne mjere. U te svrhe koristimo odgovarajuće sisteme i procedure zaštite podataka.

6. Vaša prava

 • 6.1. U svakom trenutku možete podnijeti zahtjev za ostvarenje Vaših prava za podatke koji su prikupljeni u okviru korištenja web stranice inovacije.ba. Administrator će Vam u roku od 30 dana omogućiti da ostvarite svoja prava, ili Vas obavijestiti ako postoje opravdani razlozi za produženje roka. Za ostvarenje Vaših prava Administrator mora potvrditi Vaš identitet kao vlasnika ličnih podataka. Ako to nismo u mogućnosti učiniti, moramo odbiti Vaš zahtjev da bismo zaštitili podatke od neovlaštenog pristupa i zloupotrebe. Ako želite više informacija o tome koje kategorije podataka, u koju svrhu obrađujemo, ili ako želite ispraviti Vaše podatke, možete nas kontaktirati putem e-pošte na nada.zubcevic@cpcd.ba
 • 6.2. Pravo na brisanje podataka (pravo na zaborav) – Zahtjev za brisanje se podnosi slanjem e-pošte na adresu nada.zubcevic@cpcd.ba. Po zaprimljenom zahtjevu za brisanje potvrdit ćemo primitak zahtjeva i pokrenuti proceduru brisanja podataka. Vaši podaci se čuvaju najkraće moguće vrijeme, ovisno o svrsi u koju su prikupljeni.
 • 6.3. Lični podaci koje ste Vi upisali prilikom registracije i korištenja web stranice brišu se u roku od 72 sata nakon zaprimljenog zahtjeva za brisanje. Podatke koje smo prikupili automatizirano prilikom pristupa i korištenja čuvamo 3 godine, ali ih ne možemo povezati sa Vama i Vašim ličnim podacima. Svrhe čuvanja ovih podataka su zaštita sigurnosti i integriteta web stranice kao i statističke analize. Ako se rok brisanja produži zbog tehničkih ili drugih opravdanih razloga, obavijestit ćemo Vas u pisanom obliku.
 • 6.4. Pravo na prijenos podataka – U određenim okolnostima imate pravo dobiti i ponovno upotrijebiti svoje lično podatke u strukturiranom, uobičajenom obliku i mašinski čitljivom formatu. Osim toga, u određenim slučajevima, imate pravo da takve informacije prenesete izravno trećoj strani.

7. Veze sa drugim web aplikacijama i web stranicama

 • 7.1. Naša web-stranica sadrži linkove na web-stranice i web aplikacije koje posjeduju i upravljaju treće strane. Ova Politika privatnosti ne odnosi na one druge web-stranice i web aplikacije. Savjetujemo vam da pročitate izjave o privatnosti na drugim web-stranicama i web aplikacijama koje posjećujete jer će upravljati korištenjem bilo kakvih ličnih podataka koje pružate prilikom posjeta tim web-stranicama i aplikacijama. Ne prihvaćamo nikakvu odgovornost ili odgovornost za praksu privatnosti takvih web-stranica ili web aplikacija trećih strana, a vaše korištenje takvih web-stranica i web aplikacija je na vaš vlastiti rizik.

8. Objava promjena

 • 8.1. Svaka promjena politike privatnosti bit će objavljena kroz našu web stranicu.
 • 8.2. Korištenjem web stranice inovacije.ba pojedinac potvrđuje da prihvaća i u potpunosti se slaže s cjelokupnim sadržajem Politike privatnosti.
 • 8.3. Ova Politika privatnosti sačinjena je 25.10.2020.